czwartek, 12 marca 2015

rozkręcamy się...

Dzisiaj kolejna odsłona naszych kuchennych zmagań. Jak przystało na wczesną porę zaczęliśmy od zdrowego śniadania w postaci pysznych kanapek, sałatki i owoców, a zakończyliśmy "małym co nieco", czyli naleśnikami i ciastem jabłkowo-orzechowym, do upieczenia którego wszystkich gorąco zachęcamy. To jedno z tych ciast, które nie wymaga ogromu przygotowań, pracy i miksera. Wystarczy umieć kroić i mieszać ;) Dla chętnych podajemy przepis.

CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE

Składniki:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
200 g orzechów włoskich
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1/4 szklanki oleju
rodzynki
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w duże kostki i zasypać cukrem, następnie odstawić na 20 minut by puściły sok.  Do jabłek dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, rozdrobnione na małe kawałki orzechy, rodzynki oraz olej. Następnie ubić pianę z jajek i połączyć z resztą składników. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Bardziej leniwi mogą po prostu wbić jajka i dokładnie wymieszać bez wcześniejszego ubijania piany (ciasto też wychodzi :D)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz