W przeciągu ostatniego tygodnia kolejne klasy próbowały swoich sił w kuchni. I choć wydawało nam się, że temat jabłka w cieście mamy zamknięty, wypróbowaliśmy kolejne łatwe i szybkie sposoby na upieczenie czegoś naprawdę smacznego. Dla chętnych publikujemy przepisy na ciasto jogurtowe
z owocami i poduszki z ciasta francuskiego :)
z owocami i poduszki z ciasta francuskiego :)
OWOCOWE CIASTO JOGURTOWE
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka oleju
3 jajka
owoce
Na początku połączyć wszystkie suche składniki (mąka, proszek, cukier) i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu to samo zrobić z mokrymi (jogurt, olej, jajka), a następnie dodać do mąki z cukrem dalej mieszając by nie powstały w cieście żadne grudki. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę, a na górze poukładać owoce. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
PODUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie
4 jabłka
3 łyżki cukru
1 jajko
cukier puder do posypania
Ciasto rozwinąć, pokroić na ok 12 prostokątów. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodając cukier tak by skruszały i obtoczyły się w karmelu. Następnie ułożyć owoce na kawałkach ciasta i skleić krawędzie. Tak przygotowane ciastka posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem by podczas pieczenia stały się rumiane i nabrały połysku. Piec około 10 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Proponujemy też wersję z brzoskwinią, nutellą lub powidłami ;)
A na koniec kilka zdjęć klasy 3a, która dzielnie walczyła ze znanym już wszystkim ciastem jabłkowo-orzechowym ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz