czwartek, 26 marca 2015

małe niemałe co nieco...

Dzisiaj było smacznie i obficie. Wszystko za sprawą chłopców z 3c, którzy spokojnie mogą otworzyć w przyszłości pizzerię. Starczyło dla wszystkich, a nawet zostało by poczęstować innych. Do tego na deser 3b dorzuciła muffinki pomarańczowo-czekoladowe. Niestety w tym wypadku ilość nie była już tak imponująca. A dlaczego? Ktoś regularnie podjadał  z miski ciasto ;) Poniżej przepis na ciasto drożdżowe i słodki smakołyk :) Życzymy smacznego!!!

CIASTO DROŻDŻOWE

Składniki:
1 kg mąki
1 kostka drożdży
4 jajka
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 kostka masła
2 łyżki cukru

Drożdże  rozpuścić w letnim mleku (w gorącym się zaparzą), dodać cukier i pozostawić przykryte na około 15 minut. W osobnej misce wymieszać mąkę z jajkami, szczyptą soli. Następnie dodać zaczyn z drożdży i mleka, a na końcu wcześniej rozpuszczone masło. Całość wyrabiać rękami do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzi od dłoni. Wyrobione odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.






MUFFINKI POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWE

Składniki: 
150 g cukru
300 g mąki
2 jajka
100 g masła
50 ml mleka
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 pomarańcze

Jaja utrzeć z cukrem i roztopić masło. Otrzymaną masę połączyć z mlekiem, otartą skórką z pomarańczy i wyciśniętym sokiem. Na końcu dodać suche składniki (cukier, mąka, sól, soda, proszek do pieczenia, pokrojona w małe kawałki czekolada) i dokładnie wymieszać. Foremki wypełnić w 2/3 ciastem i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz